Az E415 néven is ismert összetevő népszerű élelmiszer és kozmetikai adalékanyag. Megtalálható többek között a szószokban, a fagylaltokban és a gluténmentes termékekben. A xantán gumi a poliszacharidok közé tartozik.
Kivételes emulgeáló tulajdonságai miatt, stabilizátorként és sűrítő szerként használják az élelmiszer-, gyógyszer- és kozmetikai iparban. A xantán gumi fehér vagy világos sárga por. Forró és hideg vízben jól oldódik, viszkózus oldatot képez.
Egyre gyakrabban használják gluténmentes pékáruk készítésénél, mivel utánozza a glutén viszkoelasztikus tulajdonságait. A xantán gumi meghosszabbítja a húskészítmények, fagyasztott élelmiszerek és levesek eltarthatóságát is.
Az anyag a kozmetikumokba is bekerült, ahol samponok, arc- és testkrémek, fogkrémek, tisztító emulziók és szempillaspirálok összetevője. Ma már sokan külön is megvásárolják és saját kozmetikumokat készítenek a hozzáadásával. A xantán gumi ajánlott maximális adagja a felnőtteknek nem korlátozott. Túlzott fogyasztás esetén azonban hashajtó hatása lehet.